De Auwe Neel is gebouwd in 1909. Toen zij bij scheepswerf Vrijenban in Delft van stapel liep, werd zij Quo Vadis gedoopt.

In haar gloriejaren als vrachtschip bevoer de Quo Vadis de Europese wateren. Jarenlang vakmanschap van de werfbaas zorgde ervoor dat het schip sterk gebouwd is. Dit behoedde haar voor de gevaren van haar werk: stormen, ondiepten, zelfs de tweede wereldoorlog.
Samen met haar schippers voer de Quo Vadis tientallen jaren van hier naar daar. Met een lading bloembollen naar de Duitse steden aan de Rijn. Daar een lading kolen innemen bestemd voor Engeland. Op één van de zandbanken in de Thames zette de schipper het schip droog, zodat hij haar romp van aangroei kon ontdoen en weer kon teren. Weer helemaal fris en klaar voor de start koos de Quo Vadis het ruime sop, in ballast naar St. Petersburg… om daar hout te laden voor haar thuishaven.

Dan werd het winter en tijd voor de rust. In die tijd vroren de Noordeuropese wateren bijna elk jaar dicht. Het begon in de Oostzee, als je daar niet op tijd weg was, raakte je ingevroren. De Noordzee bleef meestal open, maar als het hard vroor, bevroor het buiswater op je schip en tuigage en dat is ook niet fijn

Als de schepen zich in Nederland in hun thuishaven lieten invriezen, leefde de gezelligheid op. Rond de houtkachel werden verhalen verteld van eerder beleefde avonturen. Er was weer meer tijd voor kerkbezoek en de kinderen gingen naar school. Dan kwam de lente en de Quo Vadis werd weer helemaal opgeknapt voor een nieuw seizoen vol nieuwe avonturen.

 
 

In de winter van 1990 kocht Jan Dirk Plat de Quo Vadis. Het schip zag er ondertussen wat vervallen uit, maar achter een zweem van 10 jaar vergetelheid ging nog steeds een prachtig schip schuil…
Jan Dirk bracht het schip naar de werf en liet haar zandstralen. Een paar nieuwe platen onder haar romp, nieuwe masten aan dek en de buitenkant zag er weer uit als nieuw.
Toen zij weer te water ging, werd zij opnieuw gedoopt. Een fles champagne tegen de boeg en zie: de Auwe Neel was geboren.

Nu begon het meest ingrijpende deel van de metamorfose. In de ruimen van de Auwe Neel werd een comfortabele accommodatie gebouwd. Voorzien van vele snufjes die het leven van vandaag vereenvoudigen: centrale verwarming, een royale keuken en comfortabele bedden.
Verderop in deze homepage wordt dieper op de accommodatie ingegaan.

In de winter van 2004 kocht Wietske Schouten de Auwe Neel. Jan Dirk Plat vond dat hij lang genoeg gevaren had, en droeg het roer over. Wietske Schouten is met veel enthousiasme begonnen aan haar taak de Auwe Neel voor het nageslacht te bewaren.

 

 


D
e Auwe Neel vervoert geen vracht meer in haar ruimen; naar Engeland zeilt zij niet meer. Nu is zij een schip dat met passagiers over de Nederlandse wateren vaart en ons historisch zeilend erfgoed levend houdt.

Reizen met de Auwe Neel biedt je de mogelijkheid om 'het gevoel van vroeger' te beleven. Laat je verbazen over de eeuwenoude technieken die nog altijd uitstekend werken, leer vaardigheden die bijna vergeten zijn. Scheep in voor een vakantie of uitje vol {ont}spanning en avontuur!