De bemanning van de Auwe Neel

Eigenlijk kun je niet echt van 'bemanning' spreken, want de schipper is een vrouw… Wietske en haar maat stellen zich voor.

Hallo, ik ben Wietske Schouten. Sinds 2004 ben ik de schipper en trotse eigenaresse van de Auwe Neel.
Mijn ouders behoren tot de pioniers van de chartervaart. Zij bouwden samen de klipperaak 'Alberdina' op en voeren zomers met gasten op de Waddenzee. Mijn broertje en ik gingen dan natuurlijk altijd mee; het varen werd ons met de paplepel ingegoten.

Na de middelbare school werd ik maat op verschillende charterschepen en vlak voor mijn 21ste verjaardag begon ik aan mijn eerste baantje als schipper. Drie jaar lang heb ik met veel plezier op de aak 'Vrouwe Johanna' en de klipper 'Twee Provinciën' gevaren.

Ik was al een tijdje op zoek naar een schip om zelf te exploiteren toen de Auwe Neel te koop kwam te staan. Sinds de eerste keer dat ik de Auwe Neel zag zeilen was ik al verkocht, het silhouet is prachtig… De koop was snel gesloten en ik geniet nu iedere dag van het varen met deze mooie klipper!
   

Ik vind het belangrijk dat mijn gasten zich aan boord net zo thuis voelen als ik. Daarom zorg ik er voor dat de sfeer aan boord ontspannen en gastvrij is.
Voor mij is het handig als je goed aangeeft wat je verwachtingen van de reis zijn. Ben je op zoek naar spanning en avontuur of wil je juist liever heel de dag in de zon liggen en je laten verwennen door ons kokkie?
Ik zal altijd proberen aan ieders wensen te voldoen! Aan boord bevinden zich ook handige mappen met informatie over wat er zoal te doen is in de havens waar wij komen.

Heb je nog niet zo'n idee over hoe je de reis wilt laten verlopen? Geen nood, ik ben een creatief mens en heb al heel wat leuke programma's bedacht…
We kunnen de klipper bijvoorbeeld laten droogvallen en een barbeque houden op de bodem van de Waddenzee. Daar heb je vast nog nooit een karbonaadje gegeten of een vers getapt biertje gedronken!
Als de dag op haar heetst is, laten wij vaak het anker vallen in het IJsselmeer. Dan is het tijd voor een verfrissende zwempartij of een kleine siësta. Na een lunch gaan we weer verder naar ons doel voor die dag.

W
il je wel eens weten hoe je moet navigeren? Of hoe je een oog in een touw splitst, of voorkomt dat een eindje gaat rafelen? Hoe komt het eigenlijk dat een zeilschip vooruit komt, al komt de wind schuin van voren? Ik vind het leuk om mijn gasten in te wijden in de eeuwenoude kennis van het zeilen.